• Britta Glimmerveen

GROWTH TIP #1: THE FIVE SECOND TEST

Bijgewerkt op: 1 mrt. 2020

Een five second test is een eenvoudige manier om de duidelijkheid van je design te optimaliseren en conversieratio's te verbeteren door de eerste indrukken van mensen te meten. Ik leg je uit hoe je hiermee jouw website, poster, flyer of social media campagne kan verbeteren.


Hoe verbeter je jouw design? 🎯

We zijn gewend om informatie snel te scannen en te beoordelen. Als de boodschap van een design binnen 5 seconden niet wordt overgebracht en de doelgroep niet wordt aangesproken, dan is het design niet effectief. Om die reden ben ik mijn website gaan testen.


Ik gebruikte de tool Usabilityhub. Hiermee kun je gratis een five second test versturen naar je eigen netwerk. De deelnemers krijgen een afbeelding 5 seconden te zien, waarna korte vragen beantwoord worden. Je wilt bijvoorbeeld weten of mensen jouw boodschap begrijpen. Zoals je hieronder ziet was dat bij de eerste versie van mijn website niet altijd het geval. Na deze feedback kon ik mijn website verbeteren. Nu weet 100% direct waar mijn website over gaat. Ik vertel je graag hoe ik dat heb gedaan.


De opzet van mijn five second test

Hieronder zie je de volgorde van afbeeldingen en vragen zoals ik die gebruikt heb. De test staat nog live, dus die kan je hier nog eens doorlopen.

  • De afbeelding die 5 seconden wordt laten zien: Ik gebruikte een printscreen van mijn homepage op een laptop scherm, want dit is wat mensen als eerst te zien krijgen. 

  • Vraag 1: ‘’ Waar denk je dat deze website over gaat?’’

  • Vraag 2: ‘’Wat is je eerste indruk van deze website?’’

  • Een langwerpige afbeelding: Zonder tijdslimiet konden de respondenten wat meer zien van de gehele homepage. 

  • Vraag 3: ‘’Hoe leuk vind je deze website?’’ Met een antwoordschaal van 1 tot 5.

  • Vraag 4: ‘’Hoe betrouwbaar vind je deze website?’’ Met een antwoordschaal van 1 tot 5.

  • Vraag 5: ‘’Bedankt voor je feedback! Heb je nog tips voor het verbeteren van deze website?’’ 


Kies het juiste moment om de test te delen

Ben je gereed om de test te delen in je netwerk? Zorg ervoor dat je de komende uren tijd hebt om de resultaten te bekijken en je design aan te passen. Ik heb op deze manier in maar 2 dagen 12 versies kunnen testen. 🙌🏼


Het is namelijk mogelijk om steeds nieuwe variaties aan te maken. Dit zijn testgroepen waaraan respondenten willekeurig worden toegewezen. Tijdens het testen kun je variaties offline halen en weer nieuwe testen. Zo kun je heel snel je design blijven optimaliseren.


Hoe ga je om met de feedback? 

Bij de eerste versies ontdekte ik dat de respondenten niet altijd goed wisten waar de website over ging. Daarom heb ik mijn logo en slogan naar de achtergrond gebracht en heb ik meer gefocust op dat wat ik aanbied; een growth hacking kickstart.


Daarnaast kreeg ik ook vaak het advies om meer kleur toe te voegen. Ik heb uiteindelijk een extra vraag toegevoegd aan de test, waarbij mensen een voorkeur moeten geven uit 4 kleurencombinaties. 

Bovendien kijk je per versie naar de gemiddelde score op hoe leuk ze je design vinden. Je zoekt natuurlijk naar een balans tussen een functionele en aantrekkelijke website.

Ga zelf aan de slag met een five second test om jouw design te testen. Een eenvoudige manier om snel te optimaliseren. Ben je benieuwd naar het resultaat van mijn test? Bekijk dan mijn homepage.